Sociala medier har blivit en naturlig del i många människors liv. Du kan exempelvis hålla kontakten med nära och kära samt dela intressen med likasinnade. Samtidigt växer oron om dess påverkan på vår psykiska hälsa. Sambandet mellan sociala medier och psykisk ohälsa har blivit tydligare. Några av de negativa effekterna är:
Sociala medier leder till ensamhet
I en undersökning av Svenskarna och internet kommer det fram att fyra av tio svenskar känner att de spenderar för mycket tid på sociala medier och var tionde svensk upplever ensamhet. Ensamheten kan förstärkas när man inte själv deltar i att dela innehåll utan bara observerar när andra gör det.
Sociala medier har förändrat hur vi kommunicerar. Gilla-markeringar och delningar har ersatt den kommunikation som sker ansikte mot ansikte, där vi kan läsa kroppsspråk och höra tonfall. Detta kan göra att vi känner oss mer isolerade och påverka vår förmåga att skapa meningsfulla relationer, vilket framgår i en rapport från Folkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten.
Hur sociala medier påverkar stress och prestationsångest
Sociala medier och psykisk ohälsa är ofta sammankopplade när det gäller stress och prestationsångest som orsakas av att ständigt kolla efter likes och delningar. Vi människor bryr oss om vad andra tycker och när vi inte får bekräftelse kan det skapa inre oro. Den ständiga känslan av att alltid behöva vara tillgänglig och inte missa något kallas för FOMO (Fear of Missing Out).
Låg självkänsla som en följd av att använda sociala medier
Påverkan av sociala medier kan även leda till låg självkänsla eftersom många jämför sig med andra. Det är lätt att lägga upp bilder som visar idealiserade kroppsideal och lyxiga semestrar, vilket skapar en snedvriden verklighetsuppfattning. Det skapar en press att leva upp till ouppnåeliga standarder och ett ”perfekt” liv.
I en av Svenskarna och internets rapport framgår det att framförallt unga tjejers självbild påverkas negativt av sociala medier. Den ständiga tillgången till bilder och kommentarer påverkar hur de ser på sig själva. Plattformar som TikTok och Instagram gör det enkelt att snabbt dela retuscherade och filtrerade bilder, vilket för många unga tjejer blir en måttstock för vad som är vackert. Det leder till en ohälsosam skönhetsnorm.
Påverkan av sociala medier på ångest och depression
Sociala medier och psykisk ohälsa är nära sammankopplade till ångest och depression. Det är enkelt att dela negativa tankar och hat på nätet och för den som spenderar mycket tid på sociala medier kan den mentala hälsan påverkas negativt av att ständigt konsumera sådan information.
I artikeln The Social Dilemma: Social Media and Your Mental Health framgår att sociala medier är medvetet designade för att skapa beroende. Det görs genom likes och kommentarer. Varje gång vi får en like eller kommentar får vi en dopaminkick, som gör att vi fortsätter använda sociala medier, trots att det får oss att må dåligt.
Sociala medier påverkar sömnen
Användningen av sociala medier kan leda till sämre sömnvanor. Vi har nog alla varit med om att “fastna” vid mobilen innan läggdags. Vi intalar oss själva att bara titta på några videor på TikTok, men helt plötsligt är klockan efter midnatt. Dagen efter mår vi dåligt och önskar att vi hade lagt oss tidigare. Enligt Folkhälsomyndigheten minskar det blåa ljuset från skärmar melatoninet i vår kropp, vilket gör det svårare att somna.
Cybermobbning och psykisk ohälsa
Mobbning är ett allvarligt problem på sociala medier, särskilt för unga användare. Hatkommentarer och ständigt utsättande för negativitet kan leda till depression och ångest. Digitala verktyg erbjuder anonymitet, vilket gör att människor skriver saker de inte hade sagt ansikte mot ansikte.
När någon utsätts för mobbning leder det ofta till en känsla av maktlöshet och ett ifrågasättande av den egna självbilden. Cyberomobbning är särskilt skadligt eftersom den alltid finns där i mobilen eller datorn, vilket gör det svårt att “komma bort” från den.
Minskad produktivitet på grund av sociala medier
En annan negativ påverkan av sociala medier är dess påverkan på koncentration och produktivitet. Vi har mobilen eller datorn ständigt nära till hands, med en oändlig ström av information, vilket gör det svårt att koncentrera sig. Att ständigt tänka på att titta på mobilen för att få en like på det senaste inlägget eller bli distraherad av notiser gör det svårt att fokusera på att nå våra mål.
Vill du veta hur digital minimalism kan leda till ett mer hälsosamt och produktivt liv? Läs våra tips om digital declutter.
Sammanfattning
Sociala medier och psykisk ohälsa har en koppling, men det går att minimera riskerna. Det går att använda sociala medier på ett hälsosamt sätt genom att vara medveten om riskerna och minska skärmtiden.
Vill du veta hur du kan minska ditt mobilberoende? Läs våra 10 tips för att minska skärmtiden.